Vi vet i dag at tradisjonelle endringsprosesser ikke gir ønskede endringer. Flere undersøkelser dokumenterer at opp mot 70-90% av alle endringsprosesser ikke kan vise til vesentlig endringer selv etter 2 år. Det være seg LEAN-prosesser, Ledertreninger eller for eksempel innføring av et nytt IT-system.
Fellesnevneren er at tradisjonell tilnærming for å påvirke atferd ved å informere og øke menneskers innsikt slik at de handler ut fra rasjonell egeninteresse - feiler. Atferdsøkonomi gir svarene.
Vi som Atferdsøkonomer vet på den annen side at mennesker i mye større grad enn vi liker å tro styres av umiddelbar belønning. Vi liker å se på oss selv som rasjonelle, forutsigbare og fornuftige mennesker, selv om vi opptrer annerledes.
Løsningen for å påvirke og endre atferd i ønsket retning er atferdsdesign. Vi bruker vår innsikt om menneskets forutsigbare irrasjonalitet til å endre kontekst og derved situasjonen rundt mennesket. Kontekst (fra latin: contextus, «sammenveving») er begrepet for omstendighetene omkring en hendelse eller en tilstand.
En enkel analyse kan avgjøre om du og din organisasjon er Fixed, Mixed, eller Growth.
Dette handler ikke bare om team!
Dette handler først og fremst om individet!
Hvorfor gjør vi det vi gjør?
Hvordan skal vi legge til rette for å gjøre noe annet, noe mer, noe bedre?
Dytting - Nudging?
Atferdsøkonomi er atferdsdesign. Det betyr at vi påvirker medarbeideres atferd gjennom å bevisst designe av den sosiale konteksten; systemer, regler og teknologi. Gjennom bevisst design av konteksten oppnår vi å «dytte» medarbeidere ut av komfortsonen og hjelpes til å gjennomføre beste praksis. På den måten sikrer vi at det blir lettere for den enkelte å gjennomføre krevende endringer.
Ved å designe selve arbeidskonteksten vil vi legge til rette for varige endringer. På den måten øker vi sannsynligheten for at nye vaner oppstår - og med nye vaner kommer ønsket endring.
Ønsker du varige endringer?
Ledere som ønsker resultater velger oss.
Atferdsendring er nøkkelen og vi hjelper deg i prosessen fra å tenke det – til å gjøre det.