Trainingbloggen

Kan evnen til å ta de fornuftige beslutningene forbedres?

Kan vi forbedre vår evne til å ta fornuftige beslutninger?

ClockyMIT-studenten Gauri Nanda har utviklet vekkerklokken Clocky, som ble en salgssuksess med over 35 000 solgte eksemplarer bare i løpet av de to første årene på markedet. Det spesielle med vekkerklokken er at den har hjul. Du stiller den inn før du legger deg, og om morgenen, når alarmen går, ruller den ned fra nattbordet ditt og ut på gulvet der du må jakte på den for å få skrudd den av. Clocky tvinger deg dermed ut av sengen i motsetning til vanlige vekkerklokker som lar deg trykke på snooze med påfølgende risiko for å forsove seg. Hvis du mener at du er én av de som trenger en slik, så finner du den på nettet: Amazon. Du kan også få klokker som flyr (!) avgårde.


Suksessen til klokken forteller mye om menneskers psykologi. Den viser at vi alle på sett og vis er schizofrene. En del av oss, den rasjonelle siden, vil at vi skal stå opp klokken seks om morgenen slik at vi rekker en rask joggetur før vi går på jobb. Mens den andre delen av oss, den emosjonelle siden, bare vil trykke på snooze-knappen og ligge til langt ut på morgenen.

 

Ønsker du å lese mer om dette emnet, så kan du få inspirasjon her - med dette gratis bokutdraget - i Mestringskodens "Del 4: Feiltastisk, fra feiling til mestring". Takk til Jon Ivar Johansen for tillatelse.

åpne eboken

 

Tilbake til situasjonen hvor vi skal stå opp om morgenen, litt for tidlig. Det er ikke enkelt å stå i mot, for vi får mest "belønning" av å bli liggende. La oss se litt nærmere på hva som skjer. 

 
snooze-lose
Når du faller i søvn, frigjør kroppen din serotonin i blodet ditt. Serotonin er en nevrotransmitter som ofte er forbundet med trivsel og lykke, det beroliger kroppen og gir følelse av tilfredshet. I løpet av natten, gjerne etter omtrent 6-9 timer - når du har fått nok søvn, pumper kroppen ut dopamin for å undertrykke følelser av søvnighet og forberede deg til å våkne. Når du treffer snooze-knappen og går i dvale og gjenoppretter dopamin-nivået, kommer kroppen din i kjemisk ubalanse med motstridende påvirkninger. Den kjemiske forvirringen gjør at du føler deg desorientert, og gjør det vanskelig å komme i gang.

 

Her spiller viljestyrke og selvkontroll en hovedrolle. 
Vi mennesker har ulike søvnbehov, 
søvnmønstre, søvnvaner og preferanser. Mange overvuderer gevinsten av å ligge "bare 5 minutter til" og vi undervurderer gevinsten av å stå opp 5 minutter før klokken ringer. 

Les gjerne denne artikkelen: Kan man bli sliten i viljestyrken? 
Vi har ulike grunner for at vi velger å gjøre det vi gjør, og vi har ofte unnskyldninger for - og forklaringer på, at vi ikke gjør det vi hadde sagt at vi skulle gjøre.  

Våre søvnvaner og vår (for mange av oss) iboende trang til å trykke på snooze er her brukt som et eksempel. Det er noe vi vet at mange kan relatere seg til. Eksemplet har en større verdi, fordi det er direkte overførbart på store deler av vår atferd - både privat og arbeidsrelatert. Her er det mye å hente - for deg! 

Grunnlaget for Clocky-klokkens suksess er at den kan dytte oss i retning av å ta mer rasjonelle beslutninger, som det å stå opp tidlig. Vi kaller den en "nudge". Nudge, eller dytter på norsk, er en løsning som skal hjelpe oss til å huske/ville/klare å gjennomføre det vi har bestemt oss for.

Training Norge bistår ofte med veiledning og oppfølging for å finne ut hva som skal til for å «dytte» våre kunder i retning mot rasjonelle mål, med dyttere som gir økt selvkontroll. Vi er alle, i mer eller mindre grad, preget av vår begrensede rasjonalitet, det ligger til vår natur, men det betyr ikke at det ikke finnes rom for forbedring.

Her kommer poenget!

Det sies at "veien til helvete er brolagt med gode intensjoner". Det finnes flere måter å si det på, men situasjonen er den samme. Vi skaper ikke gode resultater gjennom å gjøre ingenting, eller feil ting.

Dyttere_Pen-Finger-Bat


Løsningen, slik vi ser den er:

  • Definer målet - Bli enige om målet
  • Analyser spillerne (alle involverte - hvem er de, hva kan de, hva trenger de)
  • Bli enige om spillereglene - hvem som skal gjøre hva, når og hvordan
  • Bli enige om "dyttere" - premier, gruppepress, milepæler, rapportering, coaching, incentiver
  • Gi tydelig målbeskrivelse og retningbeskrivelse - fortrinnsvis skriftlig (med fjærlett penn)
  • Dytt spillerne i riktig retning (med sterk og tydelig finger - sunn fonuft)
  • Ha sterkere dyttere klare, hvis noen trenger påminnelser (med balltre - styrt og overstyrt)  

 

Konklusjon: Vi hjelper til med å etablere dyttere, fjærpenn - tydelig finger - balltre, som flytter spillerne dine fra planer og intensjon - til aksjon og måloppnåelse. 

Vi er trygge på at du har mye urealisert potensiale! Vi vil gjerne hjelpe deg til å skape resultater.

Ta kontakt med oss, så kan vi ha en helt uforpliktende samtale der vi diskuterer din situasjon, og vurderer hvilke dyttere som kan være riktig for deg. Klikk på bildet nedenfor, så finner vi en tid.

New Call-to-action

SHARE THIS STORY | |

Søk

Nye artikler

Abonner på bloggen